środa, 18 kwietnia 2012

Dobre rady

Ostatnie afery spożywcze, spowodowały, że zapragnęłam jeść świadomie.
Niestety producenci żywności nie ułatwiają mi tego, jak się okazuje nie są uczciwi. Zaczęłam zatem przetrząsać internet, w celu uzyskania odpowiedzi na pytanie jak jeść zdrowiej. I... znalazłam proste wskazówki i metody, na zwiększenie składników odżywczych w produktach.



1. Kupuj małe owoce i warzywa,
ponieważ badania wykazały, że małe owoce zawierają większą ilość składników odżywczych niż duże. Im większe owoce, tym więcej zawierają wody, co rozcieńcza poziom składników odżywczych. Dotyczy to przede wszystkim owoców i warzyw "mokrych", jak truskawki, melony...

2. Nie tnij przed gotowaniem,
gotując warzywa w całości zyskujemy wiele składników odżywczych. Ziemniaki gotowane w całości zachowują 50% więcej potasu, niż pokrojone, a marchew gotowana w całości zachowuje 25% więcej substancji, która chroni przed rakiem Poza tym, takie warzyw lepiej smakują, ponieważ podczas gotowania zatracamy smak, cukier i kwasy rozposzczające się w wodzie.

3. Pokochaj czosnek i szparagi,
ponieważ zawierają INULINĘ. Ta substancja jest cennym probiotykiem, więc zapewnia Twojemu
systemowi trawiennemu bakterie probiotyczne. Bakteria ta zwiększa poziom wchłaniania składników odżywczych z naszego pożywienia. Zatem warto dodać do swojego jadłospisu produkty bogate w inulinę takie jak: czosnek, pory, szparagi, banany...

4.Czarny pieprz,
stymuluje metabolizm, a dzięki substancjom w nim zawartym, podnosi poziom wchłaniania przez nasz organizm takich składników odżywczych jak: beta karoten, koenzym Q, selen. Ostre przyprawy takie jak pieprz podnoszą temperaturę i szybkość trawienia.

5. Tłuszcz - nie zapominaj,
Produkty takie jak owoce i warzywa są antyoksydantami, które są absorbowane głęboko w jelitach.
Transportowane są tam właśnie dzięki tłuszczowi. Zatem gdy dodamy do sałatki ze szpinakiem np. avocado dostarczymy naszemu organizmowi cztery razy więcej antyoksydantu o nazwie luteina i czternaście razy więcej beta karotenu. Dodawaj więc do posiłków zdrowe tłuszcze pochodzące z oliwek, orzechów i nasion, avocado.

To mnie cieszy, że przestrzegając kilku rad, mogę wpłynąć na jakość mojego jedzenia.
Informacje pochodzą ze strony kalorynka.pl
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz