czwartek, 26 kwietnia 2012

Ziemniaki

Ziemniaki, pyry, kartofle, grule bez wątpienia najpopularniejsze warzywo w Polsce. Ziemniaki są wspaniałe, zdrowe i tanie. Najsmaczniejsze jesienią, świeżo wykopane, wtedy też zawierają najwieksze pogactwo witamin i mikroelemntów. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach gotując ziemniaki, by nie stracić wszystkich tych dobrodziejstw.
Nigdy nie należy obranych ziemniaków długo zostawiać w wodzie (tracą witaminę C), najlepiej po obraniu natychmiast zalać wrzątkiem i ugotować. Zdecydowanie lepiej i zdrowiej jest gotować je w łupinach, nie tracą dzięki temu składników mineralnych. (Wyjątkiem jest okres wiosny kiedy nie ma jeszcze młodych ziemniaków, a te długo przechowywane mogą zawierać trującą solaninę, wtedy zdecydowanie obieramy i wycinamy wszystkie zazielenione oczka).

Ziemniaki są zdrowe, ponieważ:

  • są cennym źródłem witaminy C
  • zawierają sporo beta-karotenu
  • są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor ale także magnez, wapń, żelazo, mangan, fluor, jod i siarkę
  • wszystkie odmiany zawierają witaminy H, K, B1, B2, B6 i PP
  • zawierają sporo błonnika 
  • usuwają cholesterol z organizmu
  • wywar z gotowanych ziemniaków lub obierek rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe
  • sok z surowych ziemniaków leczy wrzody żołądka, nadciśnienie i artretyzm
  • posiadają właściwości kojące i gojące (na oparzenia, odmrożenia, ugryzienia owadów, piekące zaczerwienione oczy)
Ziemniaki dla urody 
Trudno uwierzyć, że ta pospolita bulwa jest fantastycznym kosmetykiem. Sama stosuję maseczki z ugotowanych ziemniaków. Od momentu nałożenia papki na twarz, czuje się ulgę, a pozytywny efekt działania zauważalny jest zaraz po zmyciu maski. Uwielbiam!

Maseczka przywracająca świeżość cerze
ugotowany w łupince ziemniak rozgnieść z łyżką jogurtu naturalnego i łyżeczką śmietany, nałożyć na 
twarz na 20 minut.

Ugotowany ziemniak rozgnieść z łyżką oliwy, miodu i śmietany. Nałożyć na twarz na 20 minut.

Na podrażnione detergentami dłonie
nałożyć papkę z ugotowanego ziemniaka, rozgniecionego z łyżką oliwy, śmietany oraz żółtka

Pielęgnacja stóp
wodę, w których gotowały się ziemniaki wlać do miski. Moczyć stopy w jeszcze ciepłym płynie.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (najdrobniejsze oczka) i obłorzyć papką stopy. Zmyć po około 20 minutach.

Na opuchnięte oczy
nałożyć cienkie plasterki surowego ziemniaka na 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz