poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Bób

100 gram bobu zawiera 74 kalorii oraz witaminy C, A, B1, B2, E, P i K, poza tym 7% białka, 11% węglowodanów, 26 mg wapnia i 98 mg fosforu. Nasiona bobu dają na długo uczucie sytości, dlatego pomagają trzymać wagę. Zawarta w nich skrobia jest trawiona bardzo powoli. Co ważne w leczeniu i profilaktyce cukrzycy, dają równomierny, bez gwałtownych skoków dopływ glukozy do krwi. Bób jest bogatym źródłem choliny, której spożywanie może pomóc w zachowaniu pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera. Poza tym zawiera dwa rodzaje błonnika. Rozpuszczalny wspomaga pracę jelit, zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko zachorowania na nowotwory okrężnicy i odbytu. Natomiast nierozpuszczalny znacząco obniża poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu).
Boimy się jeść bób, ponieważ uważamy, że jest ciężkostrawny i wiatropędny, Można temu zaradzić ;)
gotując nasiona starannie, do miękkości i zbierając pianę, oraz obierając je ze skórki. Dodawajmy także przyprawy wspomagające trawienie: kminek, imbir, liść laurowy. Najlepiej spożywać bób świeży i mrożony, natomiast unikajmy tego w puszce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz