Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) jest wieloletnią krzewinką występującą w Polsce na bagnach i torfowiskach. Działanie lecznicze przypisuje się jej owocom, które już od niepamiętnych czasów były używane w medycynie ludowej. W owocach żurawiny znajduje się bogactwo witamin i składników mineralnych: Witamina C, B1, B2, PP, prowitamina A, rutyna, pektyny, błonnik, cukry, liczne kwasy organiczne wraz z kwasem cytrynowym, chinonowym i benzoesowym oraz jod, żelazo, potas, magnez i wapń.
Lecznicze właściwości żurawiny na podstawie badań przeprowadzonych w Instytucie Badawczym Cranberry Institute w USA:
- leczy infekcje dróg moczowych, zapobiega zapaleniom pęcherza moczowego
- powstrzymuje wczesne stadia nowotworowe
- niszczy bakterie Helicobacter pylori odpowiedzialną za chorobę wrzodową żołądka
- działa antybakteryjnie w chorobach dziąseł i przyzębia oraz działa antygrzybiczo
- spowalnia proces starzenia i rozwój degeneracyjny chorób układu nerwowego
- w połączeniu z miodem pszczelim leczy przeziębienie, grypę, osłabienie zimowe
- ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza aktywność trzustki
- zapobiega chorobom serca i układu krążenia, powstrzymuje tworzenie zakrzepów
- zapobiega utlenianiu cholesterolu
- źródło naturalnych witamin i soli mineralnych łatwo przyswajalnych przez organizm
Informacje pochodzą z ulotki firmy KAWON.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz