czwartek, 19 kwietnia 2012

Śniadanko - jaja od zielononóżki

Jajko - naturalne żródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Zawiera lizozym, działający przeciwbakteryjnie, przeciwzapalną cystatynę czy stymulującą odporność  immunoglobulinę. A także foswitynę hamującą procesy utleniania oraz zapobiegającą starzeniu się komórek lecytynę. Nie muszę chyba dodawać, że takie skarby to tylko w jajach znoszonych przez kury szczęśliwe! Szczególnie polecam jajka od kur zielononóżek, które dodatkowo zawierają mniejszą ilość cholesterolu, przez co mogą pełnić nawet funkcję leczniczą.

Moje dzisiejsze śniadanko było takie pyszne właśnie dzięki kurom zielononóżkom.

  • ugotowane jaja kury zielononóżki
  • sałata masłowa
  • czerwona papryka
  • zielony groszek konserwowy
  • dużo cebuli ;)
  • poziekany zielony koperek
  • sól, pieprz i oliwa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz