wtorek, 8 maja 2012

Ciasteczka wytrawne

Czasami mam ochotę na ciasteczka, ale nie słodkie. Taka chęć właśnie mnie dopadła. W internecie jest mnóstwo przepisów na wytrawne ciastka i nie mogłam się zdecydować, wiec posklejałam kilka przepisów. Wyszło pysznie ;)

  • 100 g masła, zimnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo startego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 jajko
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • do posypania łyżeczka kwiatów lawendy, łyżka startego parmezanu, świeżo zmielonego pieprzu i soli morskiej
Na blacie wymieszać mąkę, przyprawy i skórkę cytryny. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, następnie posiekać składniki nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki, na blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wycinać kółka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać mieszanką przypraw i sera (można troszkę przyklepać). 
Ciastka piec przez 15 - 20 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz