- 100 g masła, zimnego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli i świeżo startego pieprzu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- do posypania łyżeczka kwiatów lawendy, łyżka startego parmezanu, świeżo zmielonego pieprzu i soli morskiej
Na blacie wymieszać mąkę, przyprawy i skórkę cytryny. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, następnie posiekać składniki nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schować do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wyjąć ciasto z lodówki, na blat oprószony mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wycinać kółka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypać mieszanką przypraw i sera (można troszkę przyklepać).
Ciastka piec przez 15 - 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz