środa, 2 maja 2012

Kasza jaglana królowa wszystkich kasz.

Osobiście z właściwościami zdrowotnymi kaszy jaglanej, po raz pierwszy spotkałam się studiując książki prof. Michała Tombaka. Do dziś jestem wierna wielu zasadom, które nakreślił, ale chyba najbardziej wierna jestem poznanej wówczas kaszy jaglanej ;)
Kasza jaglana to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? Na przykład dlatego, że jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, obfituje w witaminy z grupy B (B1 tiamina, B2 ryboflawina, PP niacyna, B6 pirydoksyna), lecytynę, kwas foliowy, witaminę E oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, mangan, żelazo. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy ze wszystkich kasz, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz  w wyziębieniu organizmu. Jak żadna inna kasza, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, czyli różnego rodzaju śluzy (podczas kataru, kaszlu, przy chorobach płuc). Jedzenie tylko tej kaszy przez 6-7 dni naprawdę stawia na nogi, a co najważniejsze nie trzeba brać wtedy antybiotyków ani innych leków. Kasza jaglana zawiera antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki, zapobiegają powstawaniu raka. Nic tak jak jagła nie usuwa z organizmu toksyn nagromadzonych podczas jedzenia produktów zakwaszających, np. cukru.

Jest doskonałym składnikiem odchudzającym, o czym sama się przekonałam. Dzięki jedzeniu kaszy jaglanej w ciągu około pół roku, w bardzo naturalny sposób, pozbyłam się ponad 10kg.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz