Uważam, że kuchnia to miejsce niezwykle kreatywne i dlatego nie trzymam się ściśle przepisów i ilości produktów. Staram się łączyć poszczególne elementy "na oko" wyobrażając sobie jedynie finał. Dzięki temu danie robione nawet często za każdym razem ma inny smak, w zależności w jakiej ilości dodam dany składnik.
Do zrobienia kotletów użyłam:
- dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- dwa jajka
- połowa cukini starta na grubych oczkach tarki
- połowa czerwonej cebuli (drobno posiekana)
- starty parmezan (ok. 2 duże łyżki)
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz (ok. łyżeczki), zmielona kolendra (też ok. łyżeczka)
- oliwa
Posiekaną cebulę zeszkliłam na patelni i połączyłam z resztą składników. Kaszę, tartą cukinię, cebulę, parmezan, zmiażdżony czosnek, jajka, dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i kolendrę wymieszałam w misce.
Następnie formowałam kotleciki i smażyłam na rozgrzanej patelni. Z takiej ilości składników zrobiłam 8 kotlecików. Smakowały wspaniale ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz