piątek, 27 kwietnia 2012

Nie dajmy się zwariować, jedzmy ryby.

To one sprzyjają wzmocnieniu odporności, łagodzą procesy zapalne i dostarczają paliwa naszym szarym komórkom, by lepiej pracowały. Oprócz kwasów omega-3 zawierają białka, witaminy, wapń, żelazo i jod. Ostatnia afera związana z mrożonymi rybami nie zachęca, ale jedzmy ryby, nie dajmy się zwariować! Oto kilka wskazówek jak wybierać ryby i na co zwrócić uwagę, kupując je.

Ryba świeża
  • lśniąca i błyszcząca
  • skóra wilgotna (łuski do niej równo przylegają)
  • oko jasne bez zmętnień
  • skrzela intensywnie czerwone lub różowe
  • sprężysta (po naciśnięciu nie zostaje wgłębienie)
  • brzuch niewzdęty
  • płetwy wilgotne i giętkie
Ryby mrożone
  • mała ilość glazury (im mniej tym lepiej), która powinna być przezroczysta i równej grubości
  • poszarpane przegi mogą świadczyć o tym, że ryba była już rozmrażana
  • szary lub kremowy kolor oznacza, że rozpoczął się proces rozkładu
  • po rozmrożeniu sprawdźmy zapach, musi być delikatny 
  • powinna być mięciutka (jeżeli smażona ryba długo jest twarda, oznacza to, że przekroczyła termin przydatności do spożycia)
  • jeżeli rozmrożona ryba wydziela nienaturalnie dużo soków może to świadczyć, że jest nieświaża (jest to tzw. sok komórkowy, powstający podczas rozkładu)
Ryby wędzone
  • skóra takiej ryby powinna być błyszcząca ale nie lepka
  • mięso powinno być soczyste, nie wysuszone
Ryby w puszce
  • czytajmy skład (im mniej chemii tym lepiej)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz